شهرسازی و مهم ترین تکنیک های مهندسی شهرسازی

شهرسازی و مهم ترین تکنیک های مهندسی شهرسازی

ممکن است شما نیز با شنیدن نام محیط زیست واژه شهرسازی را در ذهن خود پررنگ کنید اما نکته ای که وجود دارد این است که این واژه تنها بخش کوچکی از محیط زیست را در بر می گیرد. بهترین تعریفی که می توان از شهرسازی داشت این است که دستاوردی از بشر به شمار می روند که برای اسکان، مدیریت اقتصادی، برقراری روابط اجتماعی و … ایجاد شده اند. زمانی که انسان شهرنشینی را انتخاب می کند در واقع در محیط زیستی استقرار می یابد و شهر محل سکونت او نیز دارای یک شهردار برای مدیریت بهتر می باشد.

در واقع به بیان ساده تر می توان گفت در اصول شهرسازی ، فردی به عنوان شهردار انتخاب می شود تا به واسطه وی بتوان زیربنای بهتری را برای این شهر ایجاد نمود. هر شهر به طور تقریبی حداقل ۲۵ هزار نفر جمعیت دارد که با انجام تحقیقاتی کاملا جزئی و ساده می توان متوجه این موضوع شد. ممکن است تصور کنید که شهرسازی طی سال های اخیر ایجاد شده و ریشه ای در تاریخ و فرهنگ ما ندارد در حالی که با بررسی تاریخ زندگی انسان ها می توان فهمید این هنر قدیمی است. هم اکنون تعاریف مختلفی برای شهرسازی وجود دارد تعریف شما از این هنر چیست؟

شهرسازی چیست؟

شهرسازی را می توان تلفیقی از معماری ها و برنامه ریزی های مربوط به روابط اجتماعی دانست که طی آن مطالعات گسترده ای برای طرح ریزی و توسعه شهرها صورت می گیرد. توجه داشته باشید این دسته تلاش ها برای برآووردن نمودن نیازهای انسانی و با توجه به احتیاجات آن ها در حوزه های مختلفی همچون اجتماعی و اقتصادی صورت می پذیرند تا به این طریق بتوان بخش بزرگی از مشکلات آن ها را پاسخ داد و شرایطی بسیار عالی تر را پیش رویشان قرار داد.

 

علم شهرسازی و ارتباط آن با جامعه شناسی

فراموش نکنید که علم شهرسازی مدرن ارتباطی تنگاتنگ با جامعه شناسی دارد و این موضوع را به هیچ عنوان نمی توان کتمان نمود. افرادی که به شهرساز در سطح شهرهای مختلف فعالیت دارند بایستی بررسی های لازم را در راستای نوع روابط اجتماعی گروه های مختلف جامعه انجام دهند. ممکن است بپرسید این بررسی ها چه مزیت هایی به همراه دارند؟

در پاسخ به این پرسش لازم است بگوییم که انجام چنین بررسی هایی موجب می شود تا بتوان تصمیمات منطقی و درست تری را برای شهرسازی گرفت و این موضوع خود به تنهایی می تواند اهمیت آن ها را به شما نشان دهد. شهرسازها برای تحقق چنین خواسته ای از علوم مختلف کمک می گیرند و این علم ها به آن ها در انتخاب ایده ای مناسب برای ایجاد شهری مناسب کمک های قابل توجه ای می نمایند.

همان گونه که در بخش ابتدایی نوشتار خود نیز بیان نمودیم شهرسازی بخشی از محیط زیست را در بر می گیرد و برنامه هایی که برای ساختن شهرها تعیین می شوند را نمی توان برنامه هایی جدا از محیط زیست تلقی نمود. مهم ترین مطالعاتی که در هنر شهرسازی مدرن انجام می شوند با هدف طراحی شهری، هماهنگی شهر با محیط های مختلفی همچون محیط های طبیعی، فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی انجام می پذیرند.

تعریفی که ممکن است از واژه شهرسازی مدرن و کلمات مرتبط با آن در ذهن شما باشد، ساخت چند ساختمان، مدرسه ، دانشگاه، بیمارستان و … است در حالی که این عناورین به تنهایی نمی توانند مشکلات شهری را برطرف سازند و شما بایستی براساس مولفه های مهم ترین تصمیم گیری کنید. به طور مختصر این مولفه ها شامل تعیین تراکم استاندارد جمعیت، روابط محله ای و بین محله ای و برنامه ریزی های صحیح مسکن می شوند که بایستی به بهترین شکل ممکن مورد بررسی و اجرا قرار گیرند.

مهم ترین تکنیک های شهرسازی

به طور کلی تکنیک های شهرسازی را به سه دسته اصلی تقسیم می نمایند که این سه دسته شامل موارد زیر می شوند.

  • سطوحی که با ارتباطات در رابطه هستند مانند جاده، میدان ها، پل ها و…
  • سطوحی که احداث ساختمان ها را شامل می شوند مانند مراکز صنعتی، مسکونی، تجاری و…
  • سطوحی که فضاهای سبز را در بر می گیرند مانند پارک ها محوطه باغ ، باغ وحش و…

تمام زمین هایی که می توان در یک شهر مشاهده نمود در این سه سطح قرار داده می شوند و به بیان ساده تر می توان گفت شامل این سه بخش هستند. شما زمانی می توانید از این تکنیک ها بیشترین بهره ببرید که فضاهای رها شده شهری آن ها را مورد استفاده قرار دهید زیرا تنها در چنین فضایی است که تکنیک های شهرسازی قابل تجلی و شکوفایی هستند.

 

بیشتر بخوانیم
طراحی تم پارک های شهری راهکار جذب سرمایه شهری

فضاهای شهری را می توان زمین هایی دانست که سازهای مختلفی را در بر می گیرند و این سازه ها شامل خیابان ها، میادین، سازمان ها، ساختمان های مسکونی، پارک ها و دیگر عناصر شهری می شوند که هرکدام از اهمیت خاصی برخوردارند. علاوه بر این لازم است بدانید تمام این عناصر به همراه درونمایه های مادی، فرهنگی و اجتماعی کاربرد دارند.

کاربردهای عمومی شهرسازی

حال که با تکنیک ها و تعاریف اصلی شهرسازی آشنا شدید قصد داریم تا به بررسی مهم ترین کاربردهای این علم بپردازیم. در علم مهندسی شهرسازی تمام تدابیرها و تلاش ها به کار گرفته می شوند تا زمینه های لازم برای تردد مردم، آرامش، سرگرمی، برقراری ارتباط و معاشرت آن ها، پیشگیری از افسردگی، خشونت و گوشه گیری فراهم گردد و این ها را می توان از مهم ترین کاربردهای این علم دانست.

جالب است بدانید تمام مهندسین این حوزه فضاهای شهری را نمایشگاه هایی می دانند که در درون این نمایشگاه ها فردی با عنوان شهرساز فعالیت دارد تا بتواند از علم و تکنیک های شهرسازی بیشترین بهره برده و یک فضای شهری مناسب تر و مطلوب تر را در اختیار مردم قرار دهد. نکته ای که وجود دارد این است علم این فرد در به کارگیری این تکنیک ها و ساختن فضایی بهتر می تواند به انسان های جامعه کمک کند تا رفتارهای مطلوب تر را با یک دیگر داشته باشند.

همان گونه که می دانید ذات انسان ها تمایل به زیبایی دارد و همین موضوع موجب شده تا سعی بر ایجاد شهرهایی داشته باشند که قادرند تا نیازمندی های آن ها را به خوبی تامین کنند. کاربردهای شهرسازی نباید تنها در رفع نیازهای عملکردی انسان تعریف شوند بلکه نیاز است تا پاسخگوی حواس آن ها نیز باشند و از نظر احساسی به خوبی انسان ها را ارضاء کنند.

آیا شهرسازی کاری فردی و تک نفره است؟

خیر به هیچ عنوان نمی توان شهرسازی را امری فردی و یا تک نفره دانست چرا که برای تحقق اهدافی که در بخش های قبل نیز به آن ها اشاره شد لازم است تا حتما گروهی از متخصصان تصمیم بگیرند که در راس آن ها شهرساز قرار گرفته است. این متخصصین بایستی به بررسی مسائل شهری پرداخته و تحقیقات لام را در این زمینه انجام دهند تا به این طریق موفق به بهبود توسه شهرها در آینده ای نزدیک شوند.

 

 

با این تفاسیر می توان شهرسازی را فعالیتی دانست که با زندگی روزمره انسان ها ارتباط مستقیمی دارد و میزان اثرات تلاش های این متخصصین را می توان در زندگی انسان، رفتارهای اجتماعی، چگونگی گذران اوقات فراغت آن ها و… شاهد بود.

محورهای اصلی و بسیار مهم شهرسازی

شهرسازی محورهای بسیار مهمی دارد که این محورها به صورت زیر هستند.

  • برنامه ریزی شهری

این محور از شهرسازی به طور معمول کاربری های اراضی متمرکز را در بر می گیرد و به بررسی اینکه چگونه می توان فضاهای خاصی از زمین به انجام فعالیت های مختلفی همچون فعالیت های تجاری، مسکونی، صنعتی و … اختصاص داد می پردازد.

  • برنامه ریزی محله ای و منطقه ای

به بررسی امکانات و نیازهای محله ای و منطقه ای پرداخته و با تحقق خواسته مردم شرایط بهتری را برای آن ها رقم می زند.

  • برنامه ریزی حمل و نقل

مربوط به فراهم نمودن بسترهای لازم برای تسهیل در امر حمل و نقل انسان ها می شوند.

  • برنامه ریزی شبکه های زیر ساختی

برنامه ریزی های زیرساختی بررسی شبکه هایی همچون آب، برق، گاز و تلفن را شامل می شوند.

  • برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی

این دسته از برنامه ریزی ها از این جهت اهمیت دارند که به ساکنان شهرها کمک می کنند تا از امکانات مختلف احتماعی، اقتصادی و فرهنگی بهره مند شوند.

  • برنامه ریزی محیط زیست

این برنامه ریزی ها به بررسی خطرات احتمالی مربوط به سیله، زلزله و… می پردازند تا بتوان تاثیرات سوئی را که این خطرات به همراه دارند را کاهش داد. 

  • طراحی شهر

این دسته طراحی ها، طراحی های سه بعدی شهرها را در بر می گیرند و مواردی که موردتوجه قرار می دهند مناسبات انسان با محیط فیزیکی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 11 =

پیمایش به بالا
اسکرول به بالا